Eerste Talenfestival in Leuven (zaterdag 23 februari 2008)


Enkele commentaren van deelnemers:

  • Bijzonder interessant naar inhoud en vorm.
  • Het publiek was zeer geïnteresseerd. Misschien in de toekomst laten “participeren”? Persoonlijke wens laat onverkort dat de inleiding boeiend was.
  • Zó moet het!
  • IJslands is te moeilijk om te leren.
  • In feite waren er twee sprekers. Er werd ook gebruik gemaakt van lichtbeelden. Toehoorders werden bij de les betrokken. Dit maakte de presentatie levendig. Er had een korte bibliografie bij gemogen.
  • Super - zeer interessant - zeer goed.

tentoonstelling

Het Talenfestival, waarvan hierboven een sfeerbeeld bezorgd door Roger, is een groot succes geworden. Opvallend was de toch niet direct verwachte top drie: Vlaamse gebarentaal, Esperanto en Iers. Een aanduiding dat ook een kleine taal zoals Iers en aparte communicatievormen zoals gebarentaal velen interesseren.

Verheugd zijn we natuurlijk ook omwille van de interesse voor Esperanto. Ook al omdat we allicht ook het misverstand wat uit de wereld hebben geholpen dat Esperanto leren iets is voor luieriken.

Intussen nogmaals heel veel dank aan alle medewerkers die zich echt uit de naad hebben gewerkt om de manifestatie succesvol te maken. Dit organiseren is zeker voor herhaling vatbaar.

Tot nog toe dachten we dit in 2010 weer samen met de SIA te doen. Maar nu wordt er eerder gedacht aan een jaarlijks Talenfestival los van de SIA. Grotere frequentie en minder zware organisatie zijn hier het voordeel.

Hoe ziet u het? Laat het ons weten. Uw inbreng is waardevol.

Frans Croon, voorzitter.

zaal

Maanden voorbereiding heeft het gekost, met de inzet van alle actieve leden van Esperanto 3000. En het is een succes geworden.

Te oordelen aan de evaluatieformulieren, ingevuld door de deelnemers, was de overgrote meerderheid uiterst tevreden over het resultaat.

Het evenement viel samen met de afsluiting van de Week van de Internationale Vriendschap, die traditioneel door de Vlaamse Esperantogemeenschap in Leuven wordt gevierd.

Beide activiteiten verliepen in principe gescheiden op verschillende verdiepingen van het Cultureel Centrum Romaanse Poort te Leuven, met op de benedenverdieping het onthaal en de drink- en de eetruimte, waar de deelnemers konden verpozen, bijpraten, deelnemen aan een sessie spelletjes in Esperanto, en een uiteenzetting over het Tsjechisch en het Grieks konden bijwonen.

In de voormiddag vond op de eerste verdieping ook de Algemene Vergadering van de Vlaamse Esperantobond plaats.

Vanaf 13 uur werd de rest van de bovenverdieping opengesteld voor het publiek dat zou deelnemen aan het Talenfestival. De deelnemers werden ontvangen in een ruimte waar zich een fraaie tentoonstelling over de voorgestelde talen ontplooide, met werken, woordenboeken en tijdschriften ter inzage, in de verschillende talen, evenals een uniforme voorstelling van verschillende aspecten van de talen, zoals het alfabet, een uittreksel uit de verklaring van de mensenrechten, struikelrijmpjes, enzovoort.

Tevens kon, uitgaande van het thema van het festival van dit jaar, "Sprookjes in het VN-jaar van de talen", een selectie van sprookjes in meer dan 40 verschillende talen worden ingekeken.

Daar tegenover bevond zich traditiegetrouw de boekendienst van Esperanto 3000, met een gevarieerd aanbod aan Esperantoliteratuur en -muziek ter beschikking van de gegadigden.

Dit jaar waren er in totaal 13 taalsessies van een uur. De meest succesvolle bleek de Vlaamse Gebarentaal, die een volle zaal trok. Zij werd op de voet gevolgd door Esperanto, IJslands en Iers, drie kleinere talen die blijkbaar toch heel wat nieuwsgierigen konden bekoren. Ook voor de overige talen, Bulgaars, Chinees, Catalaans, Grieks, Italiaans, Pools, Portugees, Spaans en Tsjechisch, was er een behoorlijke belangstelling.

Gedurende een uur kregen de aanwezigen informatie over de oorsprong en verspreiding van deze talen en mochten ze de uitspraak aan de hand van praktische woorden, uitdrukkingen en zinnetjes inoefenen.

Aan de pers werd intussen uitgelegd hoe dit evenement ontstond in het kader van de verklaring van de voorzitter van Unesco ter gelegenheid van het VN-jaar van de talen. Artikels en foto's verschenen in “De Zondag”, “De Streekkrant”, “Het Nieuwsblad” en “Het Laatste Nieuws”.

Gedurende deze activiteiten werd in de keuken door verschillende leden (ook van de Esperantovereniging van Louvain-La-Neuve) koortsachtig gewerkt om het middagbuffet en daarna het avondbuffet op poten te zetten. Niemand kan beweren dat hij met honger naar huis is gegaan. En de witloofsoep van Denise was voortreffelijk.

Ook de dorstigen werden gelaafd door Roger en Gini die de hele dag onverdroten achter hun toonbank hebben gestaan en met glans ook de drukke momenten hebben doorstaan.

De afbraak en het terug in oorspronkelijke staat brengen van de zalen evenals het opruimen van de keuken was het werk van enkele moedige mensen van het bestuur van Esperanto 3000 en hun familie, die reeds sinds vrijdagavond in de weer waren om alles in gereedheid te brengen.

Zonder hun inzet zou dit festival een onmogelijke zaak geweest zijn.

Alle namen noemen zou dit relaas misschien wat zwaar maken. Maar aan de hand van de foto´s die kunnen bekeken worden op esperanto3000.be is duidelijk te zien wie we allemaal bedoelen. Aan allen een hartelijk proficiat voor de afloop en een welgemeend "dankuwel" voor het harde vrijwilligerswerk.

Ivo Schenkel, in naam van Esperanto 3000 vzw Leuven.

 

Valid HTML 4.01 Transitional Datum waarop deze pagina laatst werd bijgewerkt: 2008-10-01